Linux – brugervenligt, gratis og miljørigtig

Du kan med fordel erstatte dit Windows OS med Linux. Du river dig nok lidt i håret ved tanken om at skifte, og tænker at det der Linux nok mest er for nørder. Sådan var det engang, men i dag er Linux meget brugervenligt. Faktisk i en grad, så min mor på over 70 år, benytter det helt uden problemer og er rigtig glad for det… og i denne artikel får du af vide hvorfor.

Linux udnytter din computer bedre. Det er godt for miljøet og pengepungen.

Min mors bærbare computer med Windows Vista stod over for at skulle opdateres til Windows 7. Men det lod sig ikke umiddelbart gøre. Den var ikke hurtig nok, og havde ikke nok hukommelse. Hvis computeren var en bil og Windows 7 var en campingvogn, ville man sige at bilens motor ikke var kraftig nok til at trække den. 

Men computeren fejlede jo intet. Det var en helt perfekt computer. Skulle vi virkelig kasserer den, og bruge 5-6.000 på en ny? Jeg foreslog min mor, at vi kunne prøve Linux som ikke er nær så ressourcekrævende. Det gjorde vi så… og det viste sig at den lille Toshiba bærbar havde 5 år mere i sig.

Når du vælger et OS der udnytter din hardware optimalt, har du således over et liv behov for at købe langt færre nye computere.

Linux er gratis

Det koster ikke en krone at hente og installere Linux, og der følger tonsvis af gratis programmer med. Men hvordan kan det lade sig gøre? Det kan det fordi Linux primært blev udviklet af frivillige som havde et stort ønske om frit og åben programmer. Hen ad vejen har mange virksomheder også bidraget med arbejdskraft og midler til videreudviklingen.

Du slipper for licensnøgler

Noget af det jeg fandt ekstremt befriende efter skiftet fra Windows til Linux, var at jeg helt slap for at gemme på CD’er med licensnøgler. Da Linux og langt de fleste programmer er gratis, er der nemlig intet behov for at låse noget med nøgler.

Linux er åbent – men hvad betyder det?

Forestil dig at du køber en bil hvor motorhjelmen er svejset fast. Du har ganske enkelt ikke lov til at åbne den, og kigge ned i motoren. Det er jo helt utænkeligt at købe sådan en bil, selv for os der ikke har forstand på biler og stort set aldrig åbner hjelmen. Alligevel har Windows gennem tiden haft tradition for at være det mest udbredte OS. Ingen uden for Microsoft har haft mulighed for at kigge kildekoden efter i sømmene.

I Linux verdenen er lukket kode helt utænkeligt. Folk vil kunne se koden og lave deres egne ændringer. Men det ønske har almindelige mennesker jo ikke, så kan de ikke bare være ligeglade? Bestemt nej! Netop pga åbenheden opdages og udbedres fejl langt hurtigere og mere effektivt end i Windows. Du kigger nok ikke selv i koden, men det gør tusinder af nørder verden over og ofte bidrager de også med løsninger. Og det kan de kun fordi de har mulighed for at kigge “under hjelmen”, hvilket ikke er muligt i Windows.

Det er HELT op til dig, hvornår du ønsker at opdatere

Windows har det med at tvinge opdateringer ned i halsen på deres brugere, uanset om de vil have dem eller ej, og uanset om tidspunktet passer dem. Og når først en opdatering går igang kan det virkelig tage lang tid… og så skal computeren genstartes.

Her har du en helt andet frihed på Linux. For det første bestemmer du selv hvornår du vil opdatere, hvis du overhovedet ønsker det.  Opdateringerne kommer ofte og i små portioner, som er hurtigt installeret, og i de fleste tilfælde kræver en opdatering ikke engang genstart.

Linux og sikkerhed

Intet OS er 100% sikkert, af den simple årsag, at den største sikkerhedstrussel til enhver tid er det der styrer mus og tastatur…. yes, det er dig. Vi omgiver os derfor med programmer der skal hjælpe os med sikkerhed som f.eks. firewalls og antivirus programmer.

Linux er fra starten udviklet som et flerbrugersystem… flere brugere af samme computer. Det kræver et naturligt fokus på sikkerhed. Peter skal jo ikke kunne se eller redigere i Pouls filer. I modsætning hertil var Windows fra starten et system med kun en bruger, og sikkerhed var derfor ikke i samme grad en prioritet. Det kom først senere da Windows også blev et flerbrugersystem, men da var Microsoft langt bagud i forhånd til de sikkerhedserfarne Linux udviklere.

En anden trussel mod Windows brugere, har også været det faktum at Windows var så udbredt. Hvis du udvikler en virus, vil du gerne ramme så mange som muligt, og så går du naturligvis målrettet efter det system flest benytter.

En tredje ulempe i forhold til Windows, er at brugere i jagten på gratis licensnøgler har bevæget sig rundt på mange skumle hjemmesider og har installeret programmer fra mange utroværdige kilder. Igen har det bestemt ikke været nogen fordel, at det ikke har været muligt at åbne og kigge koden efter i programmer (*.exe filer). Linux verdenen har i modsætning hertil, benyttet sig af såkaldte repositories – store samlede arkiver med programmer, der lidt svarer til vore dages “Google Play” og “App Store”. Dette har sammen med åbenheden omkring kildekode alt sammen bidraget til et sikrere miljø for brugerne.

Men hvad med support?

En af de største bekymringer man møder, er manglen på support for Linux brugere. Hvor ringer man hen, når der ikke står et enkelt firma bag et operativsystem? Du ringer ikke nogen steder hen. Du benytter dig af de utallige fora der findes for Linux brugere. Dem er der rigtig mange af, både online og IRL. Linux brugere har en lang tradition for at hjælpe hinanden hurtigt og effektivt, og mødes rundt omkring i “klubber”. Du er aldrig alene.

Langt de fleste udfordringer du som Linux bruger kan støde på, er således allerede besvaret et eller andet sted derude, og en simpel søgning kan således i de fleste tilfælde give dig en løsning.

Men jeg bruger jo Photoshop?

Det har længe været sådan at mange programmer kun blev lavet til Windows, fordi de udgjorde den største kundegruppe. Men Apple formåede heldigvis med deres Mac-computere at blive en egentlig konkurrent. Og den udvikling er derfor vendt. Browsere som Chrome og Firefox får du både til Windows, Mac og Linux. Det samme gælder chat programmer som Skype, Viber, Whatsapp og Signal. Og for mange andre programmers vedkommende finder du let en god erstatning. Bruger du Office pakken, kan du f.eks. i stedet benytte Libre Office der ligner til forveksling og således ikke kræver den store tilvænning. Bruger du Photoshop og ikke benytter de meget avancerede funktioner, kan du erstatte den med Gimp der ligesom Photoshop også opererer i lag…

Konklusion

Så alt i alt er der ikke rigtig nogen undskyldninger længere, for at blive i Windowsland. Du får en sikrere og mere miljørigtig løsning der oven i købet er gratis og giver dig langt mere frihed.

One Reply to “Linux – brugervenligt, gratis og miljørigtig”

  1. […] Linux – brugervenligt, gratis og miljørigtig […]

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *