Du er her: Historien

Under udarbejdelse!

Indledning

Proprietær kildekode er meget udbredt, men meget elektronik som menneskeheden nyder godt af i det digitale samfund benytter faktisk Linux, som Linus Benedict Torvalds udgav den første version af i 1991, men hvorfor udgav han den? Hvad førte dertil og hvad skete der efterfølgende? Og hvordan har det påvirket samfundet?

Hvad er proprietær kildekode

Først og fremmest er det vigtigt at forstå forskellen mellem proprietær (Closed Source) og åben kilde kode (Open Source Software).

Open Source Software (OSS) er kode som du frit kan læse, men ikke nødvendigvis forstå. Du må både dele, ændre og fremvises for alle. Altså der er ingen begrænsninger, hvor proprietær kildekode ikke bare kan læses og ej heller deles med andre. Den bindes til brugeren på en licens og bruger du licensen på for mange brugere eller computere, så er udvikleren i stand til at forhindre dig i at bruge din betalte licens, hvor vi kommer til den næste brugerbetaling. Bruger du proprietære programmer, så er udvikleren også i stand til at lave det vi kender som back doors (Altså en bagdør) hvor udvikleren kan holde øje med hvor licensen er i brug via IP adresser. Det giver også mulighed for at indsamle brugerdata eller påvirke computerensdrift. Forestil dig at du installerer et Anti Virus program for at beskytte din computer, det gør man jo og du vælger tilfældigvis et gratis Anti Virus program. Anti Virus programmet scanner fra tid til anden jo din computers data, da den jo ellers ikke kan se om der er virus på din computer, meni samme omgang har den jo god tid til og se hvilke hjemmeisder du besøger, om du har en kæmpe .mp3 samling eller om du bruger programmer som ikke helt er anerkendt af visse styre system producenter.